Лікувальне харчування

При роботі з пацієнтами у LISOD застосовується комплексний персоналізований підхід із врахуванням стану, симптомів, супутньої патології, генетичних особливостей метаболізму, видів та етапів лікування, доказів у харчуванні, що ґрунтується на міжнародній практиці.

З однієї сторони сама хвороба, з іншої — методи лікування можуть погіршити харчовий статус пацієнта, знизити рівень засвоєння поживних речовин, спровокувати втрату ваги та, як наслідок, зменшити ефект від лікування. Саме тому дотримання принципів правильного харчування є важливою складовою профілактики та лікування раку. При складанні індивідуальних рекомендацій обов’язково оцінюється загальний стан здоров’я людини, надається об’єктивна оцінка харчового статусу та, залежно від потреб пацієнта, приймається рішення щодо необхідної нутрітивної підтримки.

Зазвичай у пацієнтів виникає безліч запитань щодо харчування. Лікар-дієтолог допоможе підібрати найкращий варіант харчування із врахуванням можливостей вашого організму на різних етапах лікування та відновлення, надасть відповіді на всі запитання спираючись на визнані в усьому світі науково доведені рекомендації. Допоможе розібратись у величезному обсязі суперечливої інформації з інтернету щодо «магічних» дієт та «цілющих» біологічно-активних добавок. 

Різка втрата ваги обмежує можливості лікування, правильна та вчасна нутрітивна корекція знижує побічні ефекти від лікування та збільшує його ефективність. Залежно від стану пацієнта та етапу лікування, метою дієтичного харчування може бути поліпшення самопочуття, зменшення небажаної симптоматики, побічних ефектів від проведення того чи іншого виду лікування, нормалізація роботи органів та систем, призупинення втрати ваги та м’язової маси, запобігання рецидиву захворювання. Саме тому лікувальне харчування супроводжує пацієнта впродовж усього його життя.

Загальні підходи до лікувального харчування при РМЗ

Під час лікування раку молочної залози апетит може притупитися, наприклад, через хіміотерапію. Проте здорова дієта — запорука успішної терапії та відновлення. В Центрі мамології LISOD дієтолог допомагає пацієнткам скласти власне корисне меню відповідно до стадії лікування, перебігу хвороби, вподобань пацієнток, пори року тощо. 

Вітаміни та поживні речовини

Зосередьтеся на калоріях. Для підтримки енергетичного балансу калорії вкрай потрібні організму. Схуднення залишіть на потім.

Щоб переконатися, що продукти містять вітаміни й поживні речовини, звертайте увагу на інформацію на етикетці.

Крім споживання потрібної кількості калорій, важливо харчуватися збалансовано, вживати натуральні (бажано сезонні) овочі та фрукти.

На будь-якому етапі лікування (хіміотерапія, хірургія, радіотерапія або при їх поєднанні) організм перебуває в стані стресу. І тому для зміцнення й відновлення імунної системи, для загоєння ран потрібен білок. Домашня птиця, риба, м’ясо — найкращі джерела білка. Також в пригоді стануть боби, сир, арахісове масло, горіхи, яйця, йогурт і молочні коктейлі.

Деякі приклади корисної їжі

Горіхи і яйця — це джерела білка, вітаміну Е, а також комплексу вітамінів групи В. Можна зробити корисну й нескладну закуску з арахісового масла та крекерів.

Прекрасні джерела білка і вітамінів групи В — м’ясо, сир, риба, домашня птиця, молоко. Якщо запах їжі викликає нудоту (буває при хіміотерапії), можна вживати ці продукти в охолодженому вигляді.

Білок і вітаміни групи В дають боби.

Цитрусові містять вітаміни С, А, Р та вітаміни групи В. Як альтернативу цитрусовим (якщо хіміотерапія викликає рани в роті) можна вживати фруктові соки. Яблучний соус, персики, грушевий нектар також містять необхідні вітаміни. 

Зверніть увагу! Деякі протоколи хіміотерапії забороняють вживання грейпфрутів та деяких інших цитрусових.

Чудове джерело заліза та вітамінів К, А, Е — листяні зелені овочі: салат, щавель, всі види капусти, зелена цибуля, шпинат, зелень кропу і петрушки, селера, цибуля порей. Всі вони, окрім щавлю та шпинату, можуть вживатися і в сирому, і у вареному вигляді.

Переконайтеся, що овочі та фрукти ретельно вимиті.

Не забувайте про напої

Опромінення та хіміотерапія можуть спричиняти зневоднення організму. Окремі препарати, якщо вони не видаляються з організму, можуть викликати навіть пошкодження нирок. Тому під час лікування рекомендуємо пити достатньо рідини.

Якщо вода під впливом хіміотерапії здається на смак дивною, радимо їсти більше супів. Важлива перевага курячого супу — він збільшує вміст електролітів (загальний термін для калію, натрію, магнію, кальцію, хлориду), які через побічні ефекти лікування можуть виводитись з організму. 

Харчуйтесь збалансовано та різноманітно. На жаль, унікальних чарівних напоїв і продуктів, що забезпечать організм всіма необхідними елементами, не існує.

Детальніше про раціон

Абсолютно нешкідливі при раку грудей (а в багатьох випадках навіть рекомендовані) жирні сорти риби. У риб’ячому жирі містяться легкозасвоювані й корисні кислоти. А от вживання соняшникової олії та смаженої їжі рекомендуємо обмежити. Готувати краще на високоякісній оливковій чи лляній олії.

Також в меню повинні бути продукти, які стримують збільшення холестерину: овочі (морква, часник, цибуля), фрукти (авокадо, яблука), зелень, риба, гречана й вівсяна крупи, волоські горіхи.

Одна з причин розвитку раку молочної залози — порушення гормонального балансу. Для його нормалізації потрібні продукти, що містять багато холіну, інозолу та метіоніну. Це можуть бути насіння, горіхи, бездріжджовий хліб і червоний виноград. Їх можна доповнити будь-якими фруктами й овочами, багатими на клітковину, адже саме клітковина допомагає роботі кишечника. Часто для збалансованої роботи гормональної системи потрібно додатково приймати кальцій.

Активність естрогену при засвоєнні пригнічують деякі злаки — це, в першу чергу, соєві боби й квасоля. Доповнити і замінити сою можна пророслими зернами пшениці, зеленими овочами, капустою.

У обсязі спожитої їжі злаки повинні становити половину. Можна готувати овочевий суп із додаванням гречки або проса, ячменю, рису.

Протипоказані напої, які містять кофеїн: кава, чорний чай, кола. Вони провокують накопичення рідини в тканинах. А набряки, в свою чергу, провокують розростання рубцевої тканини. Дуже корисний зелений чай.

Звернення онлайн